vps چیست؛ انواع سرور مجازی برای کسبوکارها
ممکن است امروزه واژه vps چیست را به صورت مکرر در میان افراد با کسبوکارهای مختلف و کسانی که مایل به گسترش و توسعه تجارت خود در سطح اینترنت هستند شنیده باشید. اما این پلن میزبانی به چند دسته تقسیم میشود و هر نوع آن مناسب کدام مشاغل و فعالیتها میباشد؟ یا نحوه کار آن به چه صورت است؟ در این مقاله به شما خواهیم گفت vps چیست و چگونه کار خواهد کرد و در ادامه با انواع vps آشنا خواهیم شد. در ابتدا بدانید که سرور مجازی حد فاصل بین سرویس میزبانی وب اشتراکی یا سرور اشتراکی و سرور اختصاصی است. با داشتن سرور مجازی، صفحات وبسایت معمولاً خیلی سریعتر و مطمئنتر حتی در زمانهای ترافیک بالا لود میشوند.
vps یا سرور مجازی چیست؟
VPS مخفف کلمه Virtual Private Server یا همان سرور خصوصی مجازی است. در هنگام خرید vps و خرید سرور حتما این نکته برای شما جالب میباشد که سرورهای مجازی در مقایسه با سایر سرویسهای میزبانی مانند سرور اختصاصی هزینه بسیار کمتری داشته در حالی که سطح دسترسی بالاتری را دارا میباشند. از دیگر مزایای سرور مجازی میتوان به این نکته اشاره داشت که یک سرور مجازی میتواند به تعداد دلخواه آیپی معتبر اختصاصی داشته باشد. در سرور مجازی دسترسی مدیر سیستم یا وب سرور در اختیار کاربر قرار میگیرد و میتوانند با Remote Desktop و یا SSH به سرور مجازی دسترسی داشته باشند.
VPS چگونه کار میکند؟
همه ما با سرور چیست و سرور فیزیکی آشنا هستیم اما سرور مجازی مانند سرور اختصاصی عمل مینماید. بهطوری که چند سرور مجازی بر روی یک سرور فیزیکی قرار دارند و هر سرور مجازی بصورت کاملا مستقل عمل نموده و دارای سیستم عامل و نرم افزارهای اختصاصی خود میباشد. درواقع با استفاده از مجازی سازهایی مانند VMware و سخت افزارهای پرقدرت یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی که امکانات متفاوتی دارند تقسیم میشود. هر VPS بنا بر تنظیمات اولیهای که دارد، سهم خاصی از منابع سرور را به صورت اختصاصی در اختیار دارد. منابع سرور شامل پردازنده، حافظه اصلی، فضای دیسک سخت، پهنای باند میباشد.
انواع سرور مجازی براساس مدیریت
-
سرور مجازی مدیریت شده
در صورتیکه کسبوکار یا سازمانی دارای وب سایت سنگین و پربازدید باشد، استفاده از سرویسهای معمولی و هاستهای اشتراکی مناسب نبوده و بهتراست از سرورهای اختصاصی استفاده نمایند. اما در خیلی از مواقع نیاز به دانش فنی در ارتباط با سرور و زیرساخت و مباحث تخصصی مدیریت سرور میباشد که صاحبان این مشاغل تخصصی در این زمینه ندارند. در این صورت سرور مجازی مدیریت شده پیشنهاد میگردد. دراین حالت مدیریت سرور مجازی توسط تیم کارشناسان شرکت هاستینگ انجام میشود. استفاده از این پلن دارای مزایای متفاوتی است اعم از داشتن منابع اختصاصی ، بک آپهای، استفاده از کنترل پنلهای متفاوت مانند سی پنل و دایرکت ادمین و پلسک، هاردهای SSD و SAS ، حرفهایترین کانفیگ و تنظیمات برای سرویس.
-
سرور مجازی مدیریت نشده
در این نوع سرور مجازی نصب برنامههای مورد نیاز بر روی سرور و کلا کنترل و مدیریت سرور بر عهده کاربر میباشد. به طبع هزینه این پلن پایینتر میباشد زیرا شرکتی که وی پی اس را از آن خریدهاید، فقط وظیفه فراهم کردن سختافزار و حفظ و نگهداری آن را دارد و شما سرور را اجاره کردهاید و مدیریت و نگهداری و بروزرسانی آن کلا توسط شما انجام میگیرد. نکته مهم این است که امنیت این نوع vps نسبت به نوع مدیریت شده کمتر است و فرد تازه کار و مبتدی تخصصی فنی جهت مدیریت سرور را نخواهد داشت. به همین دلیل پیشنهاد میشود با صرف هزینه بیشتری از تخصص تیم پشتیبانی شرکتهای ارائه دهنده سرور استفاده نمایید تا اطلاعات شما در امان بماند.
انواع سرور مجازی براساس سیستم عامل
-
سرور مجازی لینوکس
سرور مجازی است که سیستم عاملهای پایه نصب شده بر روی آن یونیکس/لینوکس میباشد مانند Centos ، Ubuntu وDebian و کاربران با دسترسی Root از طریق SSH به آن دسترسی خواهند داشت. سرورهای مجازی لینوکس دارای سخت افزار قدرتمند هستند که با استفاده از مجازیسازهای گوناگون بازدهی، سرعت و کیفیت فوق العادهای را ارائه میدهند. این سیستم عامل امکان اجرای اکثر برنامهها و ماژولهای پرطرفدار و متن باز (opensource) را دارند. اکثر سایتسازها مانند Drupal و برنامههای تحت PHP نیاز به سیستم عامل لینوکس دارند. پس در صورتی که برنامه سایت شما با این زبانهای برنامه نویسی نوشته شده است یا نیاز به این نوع سیستم عامل دارید، توصیه میشوذ سرور مجازی با سیستم عامل لینوکس را تهیه نمایید.
-
سرور مجازی ویندوز
سرور مجازی ویندوز دارای سیستم عامل قدرتمند و کاربرپسند و محبوب مایکروسافت ویندوز سرور میباشد. به صورتی که با پرداخت هزینه کمتری نسبت به سرور اختصاص دارای یک سرور با منابع سخت افزاری و مجازی ساز قوی خواهید بود که میتوانید نسخه سیستم عامل ویندوز سرور مورد نظر خود را بر روی آن نصب نمایید. دسترسی کامل جهت انجام هر موردی بر روی این سرورها برای شما فراهم میباشد. به این صورت که با استفاده از دسترسی admin به سرور متصل میشوید و موارد مورد نظرتان را انجام میدهید.
-
سرور مجازی میکروتیک
برروی این نوع سرور مجازی پر سرعت و پایدار، سیستم عاملی با نام MikroTik RouterOS نصب میباشد. در واقع سیستم عامل این نوع سرورها، بر پایه لینوکس بوده و به طورکلی نقش یک روتر قوی را ایفا میکنند و هدف آنها مسیریابی بوده و عموما برای افراد حرفهای مناسب میباشد. از نظر هزینه سرور مجازی میکروتیک نسبت به روترهای سیسکو تقریبا پایینتر است و نصب و راه اندازی رایگانی دارد. از سرور مجازی میکروتیک به عنوان مواردی چون فایروال، پروکسی سرور، سرور DHCP، وی پی ان، QoS، مسیریاب، MPLS و … استفاده میگردد.
انواع سرور مجازی براساس مجازیساز
-
Xen
مجازی ساز xenیک نرم افزار مجازی ساز متن باز یا open source میباشد که بر پایه لینوکس نوشته شده است و تا به امروز به عنوان سریعترین مجازی ساز در دنیای فناوری اطلاعات شناخته شده است که هم برای سرورهای مجازی ویندوز و هم سرورهای مجازی لینوکس طراحی شده است. این نوع مجازی ساز را میتوان به صورت سیستم عامل مستقیما بر روی سخت افزار نصب نمود. به عبارتی نیاز به سیستم عامل واسط ندارد. به همین دلیل با استفاده از این نوع مجازی ساز میتوان استفاده بهینهای از منابع سیستم و سرور داشت زیرا حجم بسیار کمی دارد و در نتیجه منابع سرور مانند cpu وRAM کمتری را درگیر مینماید.
-
Esxi
مجازی ساز ESXI آخرین نسخه یا ورژن نرم افزارهای VMware Hypervisor است، که این نوع مجازی ساز نیزمستقل از سیستم عامل بوده و به طور مستقیم بر روی سخت افزار نصب میشود. هسته اصلی مجازی سازی در vsphere را تشکیل میدهد. در این نرم افزار از تکنولوژی Bare Metal استفاده شده است. برای مدیریت سرورهای ESX می توان از نرم افزارهای مدیریتی Vmware مانند VMware vCenter Server استفاده نمود. Vmware یک نرم افزار برای مجازی سازی و ارائه سرویس های cloud میباشد. Esxi درواقع نوعی سیستم عامل محسوب میشود زیرا نیازی به سیستم عامل میزبان ندارد و در سرعت و عملکرد بسیار مؤثر است.
-
Kvm
برای جا به جایی یک سرور به سرور دیگر از یک کلید میانبر به نام KVM یا سوئیچ الکترونیکی استفاده میشود. مجازی ساز KVM در واقع یک کلید با سرعت بالاو منابع کاملا اختصاصی میباشد که یک Keyboard، monitor و mouse را با چندین سیستم کامپیوتر به اشتراک میگذارد. زمانی که قصد دارید چند سرور را از یک مکان کنترل کنید بسیار موثر است. این سرور مجازی امکاناتی را فراهم میآورد از جمله امکان مشاهده مصرف پهنای باند، تعویض سیستم عامل به صورت آنلاین، مشاهده کنسول VNC سرورمجازی به صورت آنلاین. زمانی که سروری را خریداری میکنید میتوانید به طور Remote و از راه در به آن دسترسی داشته باشید ولی امکان بوت و bios نخواهید داشت. اما بوسیله KVM امکان خاموش و روشن کردن سرور، مشاهده کلیه مراحل بوت سرور، ورود به بایاس سرور برای شما فراهم است.
-
OpenVZ
مجازی ساز OpenVZ یکی از بهترین مجازی سازهای رایگان است و جالب است که بدانید تنها توسط این مجازی ساز میتوان سرور مجازی لینوکس با سیستم عاملهای Centos,fedora,debian,suse,ubuntu ایجاد نمود .به این صورت که یک ostemplate ایجاد مینمایید و سیستم عامل مورد نظر خود را کمتر از چند ثانیه نصب مینمایید. این مجازی ساز تنها از سیستم عاملهای گروه لینوکس پشتیبانی میکند که در واقع نقطه ضعف آن به شمار میآید. همچنین اگر مشکلی برای کرنل لینوکس رخ دهد تمامی سرورمجازیهای دیگر نیز به مشکل برمیخورند. زیرا همه آنها از کرنل اصلی لینوکس استفاده میکنند. اما با این حال مصرف منابع کم و هزینه پایین و سرعت بسیار بالا و قابلیت استفاده از منابع بیشتری دارد.
انواع سرور مجازی براساس منطقه جغرافیایی
-
سرور مجازی ایران
امکان ارائه این نوع سرور مجازی در موقعیت داخل ایران وجود دارد. یکی ازمزایای اصلی استفاده از سرورهای مجازی داخل ایران قیمتهای فوقالعاده مناسب و هزینههای کمتر نسبت به عملکرد میباشد. زیرا تغییرات لحظهای قیمت ارز باعث ناپایداری و افزایش قیمت سرورهای مجازی نیز شده است. همچنین با توجه به اینکه سرور در داخل ایران و در دیتاسنترهای داخلی نگهداری میشود دسترسی به آنها راحتتر و در زمان کمتری انجام میشود. سرورهای مجازی داخل ایران بیش از ۹۹.۹ درصد uptime دارند که باعث رضایتمندی بیشترکاربران میشود و زمینه رشد تجارت آنهارا فراهم میسازد. خوب است که این نکته را مد نظر داشته باشید که اگر اکثر مخاطبین شما در ایران هستند و قصد دارید سایت شما برای آنها سریعتر باز شود، بهتر است سرور مجازی ایران را تهیه نمایید.
-
سرور مجازی خارج
سرور مجازی است که امکان ارائه آن در موقعیتهای جغرافیایی خارج از ایران نیز وجود دارد. مکان قرارگیری سرور از اهمیت ویژهای برخوردار است. زیرا میتواند بر روی برخی فاکتورها در سرویسدهی وبسایت تاثیر بگذارد. چنانچه از نرم افزارهایی استفاده میکنید که دارای شرایط تحریمی هستند و یا بیشتر بازدیدکنندگان وبسایت شما در خارج از کشور هستند سرور مجازی خارج به شما پیشنهاد میشود. امکان دریافت سرورهای مجازی خارج با سیستم عاملهای مختلف مانند ویندوز، لینوکس، میکروتیک و…یا سیستمعامل دلخواه وجود دارد. این نوع سرورهای مجازی عمدتا جهت سازماندهی برنامههای کوچک و وب سایتهایی با منابع کم چون پردازنده و رم و فضا در حد معقول مناسب هستند. به دلیل حضور سرور مجازی خارج از ایران، پهنای باند و ترافیک بیشتری در اختیار خواهید داشت.